Muziekjournalist Andy Morgan legt in zijn boek Music, Culture & Conflict in Mali uit dat muziek al eeuwenlang hét bindmiddel is in deze etnische vergaarbak. “Mali heeft geen logische grenzen. Die zijn bedacht door Europeanen zonder rekening te houden met de bevolkingsgroepen. Mali gebruikte muziek om een nationale identiteit te creëren na de onafhankelijkheid in 1960.” Helemaal gelukt is dit nog niet, zo hebben de ontwikkelingen in de afgelopen maanden laten zien. Mali is bepaald niet de eenheid die de Europeanen voor ogen hadden. Maar helemaal hopeloos is de situatie ook weer niet volgens Andy Morgan, die voor zijn boek tientallen muzikanten interviewde: “Muziek en cultureel erfgoed houden het land nog een beetje bij elkaar. In benefietvideo’s tonen muzikanten van verschillende etnische achtergronden zich eensgezind. Het is een sprankje hoop. Traditioneel legt een muzikant in Mali meer gewicht in de schaal dan een politicus of zelfs een militair.”
Return to Timbuktu, een nieuw filmproject van Wim Wenders, gaat over de Malinese muzikanten die eindelijk, zij het schoorvoetend, terug durven te keren naar Mali’s muzikale hoofdstad Timbuktu, nu de aan Al Qaeda gelieerde moslimfundamentalisten daar door de Fransen verjaagd zijn. Ahmed Ag Kaedi: “Ze zeiden tegen mijn zus: als we hem vinden, hakken we zijn vingers eraf, omdat hij gitaar speelt.” Khaira Arby: “Een stad zonder muziek is een stad zonder zuurstof.”, Khaira Arby: “Ik zal tot mijn laatste snik vechten voor vrede in Mali.” Vieux Farka Toure: “Mijn neef in Niafunké hebben ze doodgeschoten omdat hij naar muziek luisterde.”
Vieux Farka Toure, zoon van de bekende Ali Farka Toure (overleden in 2006), is een van de invloedrijkste Malinese muzikanten. Met zijn nieuwe cd Mon Pays gaat hij terug naar zijn Malinese roots. Juist nu is dat belangrijker dan ooit, vindt hij zelf: “Zie het als een eerbetoon aan ons muzikale erfgoed. Ik wil duidelijk maken dat dit land bestemd is voor de zonen en dochters van Mali, en niet voor al-Qaeda of andere militanten.”
Klik hier voor een recensie van het boek van Andy Morgen op Think Africa Press.
Reageren
»Nog geen reacties.
RSS feed for comments on this post. TrackBack URL
Plaats een reactie