De stadsregio Rotterdam, het Rijnmond- gebied, telt ruim 1,2 miljoen inwoners. De stad Rotterdam neemt hiervan ruim 600.000 ingezetenen voor haar rekening. Kortom, veel potentie om allerlei initiatieven te ontplooien. Neem nou de meest populaire sport van ons ‘kikkerlandje’: Voetbal. Rotterdam telt maar liefst drie betaald voetbalorganisaties, Feyenoord, Sparta en Excelsior R., terwijl in het vrijwel aanpalende Dordrecht de plaatselijke bvo momenteel in de ‘Jupiler League’ een fiere koploper is. Wat heeft dit met muziek te maken, dan? Niets! Maar Rotterdam en omgeving biedt dus wel veel mogelijkheden, ook op cultureel vlak. Ook muziek, dus. En daar schuilt direct een probleem.
Podia genoeg, dat wel. Maar wat is er toch overgebleven van Nighttown (en later Watt)? Nou, in het pand waar dit poppodium ooit met geweldige acts & bands volle zalen trok, daar is nu sinds begin december 2013 een Aziatische Supermarkt gevestigd…. Amazing Oriëntal. Ja, u leest het goed! Dat is mooi voor alle fijnproevers van de Oosterse keuken, natuurlijk….Maar wat is er voor in de plaats gekomen als het om popmuziek gaat? Of ook: welke ‘zalen’ zijn er nog wel actief? Goddank, genoeg. Rotown; Bird en steeds meer ook Theater (& Kantine) Walhalla, terwijl Lantaarn/Venster naast hun programmering richting de jazz, de laatste jaren ook ‘oog & oor’ heeft voor Americana- artiesten. Tom Russell, bijvoorbeeld. En vorig jaar onder anderen ook Sam Baker en een van onze beste live- acts: Beans & Fatback. En niet te vergeten een uitverkocht ‘huis’ met Jimmy LaFave & Band.
Rotown doet ook, en dit met een beperkt budget, ontiegelijk veel. Van pop tot rock, van singer/songwriter tot ‘roots’. Dat doen ze simpel gezegd voortreffelijk! En erg inventief dus. Ook: wie wil er nou niet een keer in Rotown op de bühne gestaan hebben?
En wat te denken van de slimme uitstapjes naar de naastgelegen Paradijskerk? De Zweedse dames van First Aid Kit en ook een man als Sean Rowe, ze weten er alles van. Jammer dat de doorstart van De Unie (met de programmering via Rotown) te vroeg is gesneuveld. Kevn Kinney & Tim Knol; Mister & Mississippi en ook The BelFuries, ze zorgden allen voor een ‘welgevulde’ zaal, aldaar. Dat deed Pokey LaFarge (komende zaterdag bij de 2e muziekavond van DWDD op Ned. 3 dankzij de kappers van ‘Schorem’) ook in het Erasmuspaviljoen een paar maanden geleden. Ook weer mede dankzij Rotown.
En Walhalla dan? Ach, die zijn minstens zo goed bezig. Ook op andere culturele vlakken natuurlijk, zoals cabaret en zo. Maar ook: Muziek! Er is zelfs een nieuwe serie in het leven geroepen (door Dave Andriese), dit nadat vorig jaar ‘Pop Art in de Kantine’ al een aardig inkijkje gaf in verschillende muziekstromingen. Vanaf eind vorig jaar (gestart met Walt Wilkins & The Mystiqueros) is het nu dus de ‘Holland – Americanalijn’ die hopelijk volle zalen gaat trekken. Met Lindi Ortega (do. 13/2); Sons of Bill (di. 25/2); Doug MacLeod (ma. 14/4) en Jeffrey Foucault & Ry Cavanaugh (vr. 2/5) heeft men alvast een paar aantrekkelijke namen weten te strikken.
O ja, en dan vergeet ik nog dat in Rotown de komende tijd o.a. Samantha Crain (zo. 16/2); Blaudzun (za. 1/3; al uitverkocht)
en John Murry (di. 11/3; een aanrader!) geprogrammeerd staan. En Happy Camper staat eind mei dan weer in Lantaarn/Venster. Dus genoeg vertier in het verschiet….
Maar waarom dan toch wat kritisch? Wel, in Ahoy wordt nog slechts voor de massa (‘Andre Rieu’ e.d.) geprogrammeerd en bij de Doelen en de Schouwburg zijn het slechts de ‘incidenten’ (Songbird; Motel Mozaïek) die opvallen. Natuurlijk zijn er voorts genoeg kleine podia die aandacht verdienen, maar er is geen podium meer van het kaliber Nighttown. Eindhoven heeft de Effenaar; Breda heeft Mezz; Den Haag heeft het Paard van Troje; Utrecht heeft Tivoli; Groningen heeft Vera en Amsterdam heeft poptempel Paradiso. Allemaal podia in de categorie waar ooit ook Nighttown toe behoorde.
Waar de stad Rotterdam zich druk maakt (terecht, overigens!) over een nieuwe ‘Kuip’, daar zou men zich ook sterk moeten maken voor een nieuw poppodium zoals Nighttown ooit was. Daar heeft Rotterdam behoefte aan. Het zou uitstekend passen naast de kleinschaligere zalen als Rotown en Walhalla, terwijl L/V natuurlijk dan nog een breder – ook arthouse- films- aanbod te bieden heeft.
En als liefhebbers van een potje voetbal en/of een mooi concert huiswaarts keren, dan is het thuis nuttigen van een sateetje met een sausje gescoord bij Amazing Oriëntal voor mij geen enkel probleem…..
11/02/2014 Permalink
Als rasechte Rotterdammer (en Feyenoorder :-)) kan ik dit betoog alleen maar onderschrijven! Voor muziek geldt een beetje hetzelfde als voor de schoonheid van Rotterdam: je moet wat moeite doen, maar dan heb je ook wat!!!!
11/02/2014 Permalink
Inderdaad Leo, helaas ging het mis met Nighttown. De “Coolsingel” moet zich eens laten adviseren door een aantal mensen, dat Rotown, L/V, Paradiso, Oosterpoort e.d. programmeert i.p.v. de Langenbach clan. Neem ik laatstgenoemden niet kwalijk, maar wèl het subsidiegezelschap op het Stadhuis. Gelukkig zijn er een paar venues in de directe omgeving van Rotterdam w.o. Maassluis (De Waker), waar topartiesten voor dit jaar zijn geprogrammeerd.
12/02/2014 Permalink
Ik vind dit meer een verhaal voor in het plaatselijk suffertje.
Enkel en alleen interessant voor Rotterdam e.o maar toch niet voor op een algemene muzieksite.
12/02/2014 Permalink
Mijn favoriete stad! Maar toen Lucero voor 20 man in het Waterfront stond te spelen, begreep ik waarom die zalen over de kop gaan daar. Morgen weer 1,5 uur in de auto voor Lindi Ortega. Heel erg benieuwd naar Walhalla.
16/02/2014 Permalink
Vergeet het andere kernpodium niet: de Baroeg. Voornamelijk metal, maar af en toe staat er wel eens een crossover naar country, rockabilly en aanverwanten.