Conceptuele kunst en countrymuziek vormen een onwaarschijnlijke combinatie op Juarez (Paradise of Bachelors/Konkurrent) en Lubbock (On Everything) van Terry Allen. De albums uit 1975 en 1979 worden in luxe uitvoeringen op zowel lp als cd opnieuw uitgebracht. Terry Allen (1943) groeide op in Lubbock. Net als andere creatieve geesten wilde hij zo snel mogelijk weg uit de conservatieve Texaanse stad. In Los Angeles studeerde hij af aan de kunstacademie. Sindsdien worden zijn beelden, tekeningen, schilderijen, installaties, videokunst en nog veel meer vertoond in musea als MoMA en Guggenheim. Voor zijn debuut Juarez combineerde Allen allerlei technieken tot een multimediaal gebeuren, maar bovenal is het een weergaloze conceptplaat met dwarse countryliedjes vol geweld en seks over twee koppels die onderweg zijn naar de Mexicaanse grensplaats Juarez. De karakters: Sailor is een Texaanse marinier op verlof die net is teruggekeerd in de haven van San Diego. Hij ontmoet in een bar in Tijuana Spanish Alice, een Mexicaanse hoer. Ze neuken – een beter woord is er niet voor het bijtende sarcasme waarmee Allen alles vertelt – en trouwen. Vervolgens rijden ze in een gestolen auto naar Cortez, Colorado. Daar ontmoeten ze Jabo, een flamboyante playboy uit Los Angeles die in Juarez is geboren. Hij is op een motor van LA naar Colorado gereden met achterop Chic Blundie, zijn raadselachtige vriendin die teksten graveert in rotsen. De vier ruziën en vechten. Sailor en Spanish Alice overleven de ontmoeting niet. Ze worden achtergelaten op de vloer van een trailer, badend in het bloed. Jabo en Chic Blundie vluchten naar Mexico. Onderweg fantaseert Jabo over alle standjes die ze kunnen uitproberen in de woestijn, maar op de brug over de Rio Grande tussen El Paso en Juarez is het gedaan met de liefde. Als beeldend kunstenaar heeft Allen internationaal succes, als singer-songwriter wordt hij lange tijd nauwelijks begrepen. Juarez wordt in 1975 vrijwel genegeerd. De manier van musiceren is dan ook nogal onorthodox. Allen hamert op de pianotoetsen en stampt op de pedalen, terwijl hij zijn onverbloemde teksten in de microfoon spuugt. Hij vloekt er ook nog eens flink bij.
Op dit moment werkt Allen aan een wel heel bijzondere opdracht. De onlangs overleden countryzanger Guy Clark, een goede vriend van hem, had een nogal speciale laatste wens. Zijn as moest worden overgedragen aan Allen, die het als materiaal diende te gebruiken voor een kunstwerk. Wat het gaat worden, weet de in New Mexico neergestreken artiest nog niet. Hij denkt aan een sculptuur in de vorm van een vogelnest.
28/08/2016 Permalink
Terry Allen neemt je mee op een ultieme roadmovie in muziek, dwars door de woestijn. Je proeft de hitte, het stof, maar ook de passie voor het geweld, en de liefde. Zeldzaam vernieuwend voor die tijd (1975) expliciet en ontregelende, zowel in de teksten als in de muziek. Luister dit in een makkelijke stoel, met een glas wijn (of Corona), zorg dat je verder door niemand gestoord wordt en laat je onderdompelen in deze muzikale film. Grandioos!