Turbulent, dat is wat je in elk geval kunt zeggen over 2016. Waarschijnlijk ook een jaar dat zijn schaduw vooruit gaat werpen. Ook in muzikaal opzicht. Ik kan mij nauwelijks voorstellen dat we het komende jaar de ontwikkelingen van 2016 niet gaan terughoren in liedjes van sociaal bewogen artiesten. Of dat we juist geconfronteerd gaan worden met een vorm van muzikaal escapisme. 2016 was ook een jaar dat een flink aantal uitstekende albums heeft voortgebracht. Heel veel, waardoor ik het moeilijk vond om daaruit een keuze van 15 te moeten maken. En de mate van waardering heeft de afgelopen dagen, toen ik onderstaande lijst in het elkaar aan het zetten was, ook flink geschommeld. Uiteindelijk is het dit geworden.
1 Sturgill Simpson: A Sailor’s Guide To Earth
Genomineerd voor Grammy’s en ook bij mij op nummer 1. Het fantastische country-album van Sturgill Simpson. Kwaliteitsalbum voor de liefhebber waarmee Simpson doorbreekt naar het grote publiek. En dat terwijl hij het net een jaartje rustiger aan wilde doen.
2 Christian Kjellvander: A Village: Natural Light
A Village: Natural Light is wederom een parel met melancholieke en sfeervolle songs aan de ketting met schitterende albums die Kjellvander aan het rijgen is. In de recensie schreef ik “Misschien zelfs wel zijn mooiste.” Nu weet ik zeker: zijn mooiste.
3 Escondido: Walking With A Stranger
Het album dat mijn buurvrouw inmiddels ook kan meezingen. Zo vaak, zo hard gedraaid. Gruizige indiecountry met hier en daar een trompet. Verslavend ook.
4 Caleb Caudle: Carolina Ghost
Country zoals country moet klinken. Heerlijke stem, prachtige liedjes. Eenzaam en overtuigend. Echte countryliefhebbers kunnen deze plaat niet overslaan, Uitgesloten.
5 Robert Ellis: Robert Ellis
Volledig gevallen voor deze plaat nadat ik Ellis live had gezien. De man is uitstekend gitarist, charmant performer en een klasse-songsmid. Ook als hij steeds verder van het alternatieve countrypad afraakt.
6 Bonnie Whitmore: Fuck With Sad Girls
Bonnie Whitmore draagt feministische boodschap uit met een stel heerlijke afwisselende liedjes. Titelnummer is top maar ook stevigere klappers zoals die Drivin N Cryin-cover zijn meer dan okee.
7 Quiet Hollers: Quiet Hollers
Indiefolkrock op zijn best. Plaat werd uiteindelijk zelfs in Nederland uitgebracht en trok daardoor de band de oceaan over voor een aantal prima en gewaardeerde optredens hier.
8 Will Wood: Magpie Brain & Other Stories
Gevarieerde plaat van Nieuwzeelandse singer-songwriter, die in de loop van het jaar steeds beter werd. Veel draaien verveelt hier niet, maar nodigt uit tot luidkeels meezingen.
9 Margo Price: Midwest Farmer’s Daughter
Countrysoul in optima forma van nieuwkomer. Hier en daar aangeduid als “country’s next star”. Zou zo maar eens kunnen kloppen.
10 Chris Stalcup & the Grange: Downhearted Fools
De ideale meebrulplaat. En toch geen simpele liedjes. Chris Stalcup kan zulke nummers maken. Ook het album dat de meeste autokilometers heeft opgevrolijkt.
11 Big Shoals: Hard Lessons
Laten we dit maar americanarock noemen, toegankelijke gitaarliedjes die klinken zoals dat ik het het liefste heb. Beetje rauw maar melodieus stevig. En met precies genoeg pedal steel.
12 Becky Warren: War Surplus
War Surplus biedt het verhaal van een koppel waarvan de man naar Irak gaat om te vechten en terugkomt met een posttraumatische stress stoornis. Vervat in 12 uitstekende nummers.
13 CS Nielsen: Jericho Road
Derde plaat van Nielsen is een voltreffer. Stemmige scandicana op zijn best. Nielsen doet niets nieuws, maar doet wat hij doet zo goed, dat dit een klassiek goed album is geworden.
14 Matthew Logan Vasquez: Solicitor Returns
Een mengeling van rock met roots in de jaren 70 en 90, vroege altcountry, folk, powerpop en een moderne indiesound. Boeiende luisterervaring. Een soort past, present and upcoming American music. Bracht hem uiteindelijk ook op TakeRoot.
15 Chris Staples: Golden Age
Het meest poppy album uit deze lijst van een man die diep in de put heeft gezeten maar zich er uiteindelijk uit heeft weten trekken. De heerlijke liedjes op deze plaat zijn daar een weerslag van.
26/12/2016 Permalink
6/15 heb ik.
26/12/2016 Permalink
5/15 🙂
26/12/2016 Permalink
0/15….zit ik op de goede site?
26/12/2016 Permalink
12/15….ik zit dus op de goede site ! 🙂
26/12/2016 Permalink
Oh, is ’t de bedoeling dat we dezelfde lijst insturen als Hugo?
26/12/2016 Permalink
Vergeleken met Sturgill Simpsons twee voorgaande albums beviel me A Sailor’s Guide To Earth in eerste instantie niet echt maar in loop van tijd ben ik die plaat steeds meer gaan waarderen.
26/12/2016 Permalink
Het leuke aan dit soort lijstjes is overigens dat je toch weer nieuwe albums ontdekt.