Terry Allen & The Panhandle Mystery Band – Iron + Wine – Jerry Leger & The Situation
De multimediale kunst van Terry Allen valt niet te vangen binnen het format van een album. Want behalve muziek maakt de Texaan installaties, sculpturen, schilderijen en nog veel meer. Al die elementen vormen gesamtkunstwerken die ver voorbij het alledaagse gaan. Voor Allen zijn er geen grenzen. Op Pedal Steal – Four Corners (Paradise Of Bachelors/Konkurrent) wordt niettemin een bewonderenswaardige poging gedaan om een deel van zijn werk in een breder perspectief te plaatsen. Een dikke, kartonnen klaphoes op het formaat van een elpee bevat drie cd’s, een lp en een boekwerk van 28 pagina’s.
Pedal Steal is de soundtrack (35 minuten) bij een dansvoorstelling uit 1985 met Allen (zang, clavinova) en The Panhandle Mystery Band aangevoerd door Lloyd Maines (pedal steel, gitaren, dobro, achtergrondzang) en Richard Bowden (fiddle, mandoline, trompet, cello, achtergrondzang). De teksten worden behalve door Allen voorgedragen door zijn vrouw Jo Harvey Allen, Sharon Ely (de vrouw van Joe Ely), Butch Hancock, Emma Tuset, Javier Tuset en Lloyd Maines. De tekst staat afgedrukt in het boekwerk.
Torso Hell is een hoorspel (25 minuten) voor de radio. De tekst was oorspronkelijk geschreven voor een uit drie panelen bestaand kunstwerk dat Allen maakte in 1986. In datzelfde jaar werden die teksten voorgedragen op radio KPFK in Los Angeles en daarna uitgebracht op cassettes. Allen (E-mu emulator II – dat is een synthesizer en sampler -, toetsen) en Jacki Apple zijn de vertellers. Centraal staat de waanzin van de Vietnamoorlog.
Het hoorspel Bleeder (27 minuten, 1990) met Allen (zang, toetsen) en zijn vrouw Jo Harvey als verteller en wederom Lloyd Maines (pedal steel, gitaren, dobro, zang) is het verhaal over jeugdvriend Danny Parrish van Allen die leed aan een bloedziekte. Behalve patiënt was Parrish, hij overleed toen hij in de dertig was, een gokker, een religieuze fanaticus, mogelijk een gangster en goochelaar. Volgens Allen gaat het om een fictieve autobiografie. Het gesamtkunstwerk bestaat uit een tentoonstelling/installatie, een theaterstuk en een radioshow. Net als op de andere hoorspelen creëren drones en andere geluidseffecten sfeer.
Reunion (A Return To Juarez) is een weerzien met Juarez, dat net als Lubbock (On Everything) in 2016 opnieuw werd uitgebracht door Paradise Of Bachelors. Het hoorspel (29 minuten, 1992) borduurt voort op de conceptplaat met dwarse countryliedjes vol geweld en seks over twee koppels die onderweg zijn naar de Mexicaanse grensplaats Juarez. Terry Allen (zang, toetsen) en Lloyd Maines (pedal steel, gitaren, dobro) laten de wind over de woestijn blazen met de kracht van een oceaan.
Dugout (28 minuten) was in 1993 voor het eerst op de radio te horen. Allen maakte er pas zeven jaar later fysieke kunstwerken bij. Het stuk is gebaseerd op het leven van zijn vader, een professionele honkbalspeler die later concerten en worstelwedstrijden organiseerde, en zijn moeder, een barrelhouse-pianiste die van de Southern Methodist University werd verbannen omdat ze jazz speelde met zwarte musici. Allen en zijn vrouw en Katie Koontz dragen voor. Verder zingt Allen en zit hij achter zijn piano. De overige inbreng is van Lloyd Maines (pedal steel, gitaren, dobro) en Richard Bowden (fiddle, mandoline, cello, trompet).
Er zijn hooguit flarden van echte liedjes te horen op Pedal Steal – Four Corners. De draaibaarheidsfactor ligt beduidend lager dan die van de heruitgaven van Lubbock (On Everything) en Juarez. Toch zijn de eerlijk gezegd nogal eentonig voorgedragen verhalen de moeite meer dan waard door de bizarre details.
Van Iron + Wine werd het 15 jaar oude Our Endless Numbered Days (Sub Pop/Konkurrent) opnieuw uitgebracht in een luxe jasje. Naast de 12 nummers van het album is een extra cd toegevoegd met demo’s. Nadat Sam Beam in 2002 met het sobere lo-fi meesterwerk The Creek Drank The Cradle zijn debuut als Iron + Wine had afgeleverd, kwam hij twee jaar later aanzetten met dit werkstuk waarop hij met band voor een professionelere studioaanpak had gekozen. Beam fluistert in je oor. Geen wonder dat hij met zijn persoonlijke indiefolk een steeds groter publiek aan zich wist te binden.
Binnenkort is Jerry Leger weer in het land (zie agenda). Bij die concerten zal dit Too Broke To Die – Retrospective 2005-2019 Limited Edition (Golden Rocket Records) van Jerry Leger & The Situation verkrijgbaar zijn. Het album staat tjokvol met 19 nummers afkomstig van 9 albums. Daarnaast zijn er twee outtakes van de albums You, Me & The Horse en Early Riser. Ga hem straks live zien, want zijn concerten zijn geweldig. Zijn albums trouwens ook. Lees nog maar eens de recensies op deze site.
Reageren
»Nog geen reacties.
RSS feed for comments on this post.
Plaats een reactie