Brandende huizen. Het lijken wel beelden uit westerns. Het vee gestolen. De bewoners gedood. Vlammen die het bewijs opvreten. Maar zo spannend is het verhaal niet in het geval van Fibsville van de Canadees Danny Michel. Zijn ouders namen de foto. Ze zagen de vuurzee tijdens een autoritje door de omgeving. Ze stopten en richtten het fototoestel op de vlammenzee. Een geweldig beeld dat Michel gebruikte voor zijn album Fibsville. Blijkbaar vond hij het niet nodig om zijn naam en de titel op de voorkant van het album te zetten. Toch jammer. Het oude huis op de hoes viel overigens ten prooi aan de vlammen om de brandweer er te laten oefenen.
De boerderij op de hoes van Wreck And The Mess van Scotty Alan stond op een terrein waar gevangenen aan het werk waren. De schuur stond aan het einde van de weg bij Northwoods, Michigan, waar Alan opgroeide. Hij heeft goede herinneringen aan de plek. Niet ver van de schuur was een honkbalveld, waar Alan heel wat uurtjes doorbracht. Als hij en zijn vrienden met elkaar afspraken om naar het veld te gaan, zeiden ze altijd: kom op, we gaan naar de rode schuur. Vanaf de thuisplaat zag je uit op die schuur. Nadat de boerderij steeds verder aan verval onderhavig was, besloot de brandweer uit veiligheidsoverwegingen de boel op te branden. Een mooie oefening voor de brandweer. Alan reed toevallig langs.
De verschroeiende garagerock van The Jim Jones Revue past misschien wel het best bij het beeld van een huis dat in vlammen opgaat. De band uit Londen maakte muziek die vergeleken werd met Jerry Lee Lewis en Little Richard, maar ook met Stooges, MC5 en Motörhead.
Jim Jones speelde ook in Thee Hypnotics. Voor Burning The House Down werd Jim Sciavunos (Bad Seeds, Grinderman) ingehuurd als producer. Vooral wegens zijn werk voor Sonic Youth en The Cramps. Het leverde een explosieve plaat op. Het beeld van een brandend huis in de nacht past daar heel goed bij.
En dan Miracle Temple van Mount Moriah. Wat wil de band ons met het beeld van de brand vertellen? Alsof groepsnaam en albumtitel al niet intrigerend genoeg zijn. Mount Moriah, dat was de berg waar Abraham zijn zoon Isaac zou offeren, omdat God hem dat had opgedragen. Dat het zover niet kwam, is te danken aan een engel die liet weten dat het offeren van een lam ook voldoende was om aan Gods verzoek te voldoen.
Religie beheerst het leven van veel gezinnen in het zuiden van de Verenigde Staten. Hoe om te gaan met het door ouders opgelegde schuldbesef als je lesbienne bent? En van punkmuziek houdt? H.C. McEntire wist zich vrij te vechten en dat is niet zo vanzelfsprekend als je vader en moeder aanhanger zijn van televisiedominee Billy Graham. Sterker nog, ze werkten voor hem. Is dat brandende huis op de prairie een afrekening met het verleden?
Toch is McEntire met de band Mount Moriah weer een beetje terug bij haar wortels. Na de postpunk die ze maakte met de band Bellafea, is de muziek op dit album stevig geworteld in country en soul.
Solo gaat McEntire nog verder die kant op. Ze is zelfs teruggekeerd naar de streek in North Carolina waar ze opgroeide. Niet dat haar denkbeelden veranderd zijn overigens.
Mount Moriah – Miracle Temple (2013)
Danny Michel – Fibsville (1999)
The Jim Jones Revue – Burning Your House Down (2010)
Scotty Alan – Wreck And The Mess (2011)
21/03/2021 Permalink
Niet zozeer visueel, maar tekstueel is dan The Housefire van de Turnpike Troubadours een aanrader:
“Feel a pounding in my chest
I’m fearful I’ll confess
How am I to get my rest?
The house I built is burning”