Hank Jr. was drie jaar toen zijn vader op 1 januari 1953 overleed op de achterbank van een Cadillac. Dus het was nogal verrassend dat ze in 1965 samen zongen op Father & Son. Niets minder dan ‘a recording miracle’ volgens MGM, zoals de platenmaatschappij het destijds niet zonder trots op de hoes vermeldde. De voortgeschreden techniek maakte het mogelijk dat vader en zoon gezamenlijk te horen waren.
Al toen hij acht jaar oud was, stapte Hank Jr. op een podium om liedjes van zijn vader te zingen. Daar zat zijn moeder achter. Audrey Williams wilde dat haar zoon in de voetsporen van zijn vader zou treden. De liedjes van Hank Williams waren nog altijd een bron van inkomsten en op die manier leek dat ook voor de toekomst gegarandeerd. Randall Hank Williams nam de identiteit van zijn vader Hiram Williams over. Op dat moment kreeg de dode Hank de toevoeging Sr. achter zijn naam en ging de tiener door het leven als Hank Williams Jr.
Father & Son is een totaal mislukt experiment. Het ene moment hoor je opnamen uit de jaren 40 en 50 en een volgend couplet is daar opeens junior met andere begeleiders begin jaren 60. Vooral heel storend omdat de opnametechnieken niet te vergelijken zijn. In ruim tien jaar was er op dat gebied heel veel veranderd. Verbeterd, beslist … maar het combineren van die opnamen sloeg nergens op. Nou ja, misschien bracht het geld in het laatje. In die zin is er trouwens wel een vergelijking te trekken met Now And Then van The Beatles.
Optreden in een pak van westerncouturier Nudie Cohn, liedjes zingen van een vader die je amper hebt gekend; het was het lot van Hank Williams Jr. Totdat hij zelf de regie nam in zijn carrière als artiest. Maar op zijn veertiende was hij overgeleverd aan de wil van zijn moeder en MGM. En dus zong hij in 1964 het door zijn vader geschreven Long Gone Lonesome Blues de hitlijsten in. Een jaar later verzorgde hij de zang op alle nummers voor de film Your Cheatin’ Heart, over het leven van zijn vader. De cover van die soundtrack staat niet bij dit verhaal, ook al is dat knalrode origineel best fraai. Op die hoes staat een foto van George Hamilton IV die de rol van Hank Williams had gekregen in de film. Daarom staat hier de cover van een rerelease door Rhino. Daar staan net als op de andere hoezen bij dit stuk de portretten op van vader en zoon.
De hoestekeningen van Wilson McLean op Songs My Father Left Me zijn fraai te noemen. Sr. met voor zich vellen papier met songteksten waar hij aan werkt. Op het album staan nummers die nog niet gereed waren. De teksten moesten nog worden voorzien van muziek. Daar ging Jr. mee aan de slag; hij bedacht de melodieën. Een werkwijze die in dit geval dus wel echt een toevoeging was op het oeuvre van de King of Country Music.
The Legend Of Hank Williams In Song And Story is weer een heel ander verhaal. Ook een mooie hoes trouwens met een foto van de Hillbilly Shakespeare met naast zich zijn dreumes die naar hem opkijkt. Op de dubbelelpee staan liedjes van Sr. en tussendoor horen we Jr. vertellen over zijn vader. Die verhalen zijn wel uit de tweede hand natuurlijk, want Randall Hank Williams was immers nog maar een peuter toen zijn vader stierf. Te jong om die verhalen bewust te hebben meegemaakt.
Verder staat er op de dubbelaar een gedicht dat Hank Williams schreef voor zijn zoon. Die draagt het zelf voor. En er is ook weer een duet dat door overdubben tot stand is gekomen. De geopende klaphoes toont diverse foto’s van vader en zoon, maar niet samen. Sr. zien we achter de microfoon, met zijn band The Drifting Cowboys en op portretfoto’s. Altijd met zijn karakteristieke cowboyhoed, die hij overigens pas begon te dragen nadat hij artiest was geworden. Jr. zien we in westernoutfit met klapperpistolen en op een paard. En verder een portretfoto van hem die van begin jaren 70 zal dateren. Nog net niet volwassen. Nog steeds onder de vleugels van mama Audrey.
Hank Williams & Hank Williams Jr. – The Legend Of Hank Williams In Song And Story (1973)
Hank Williams Jr. – Songs My Father Left Me (1969)
Hank Williams Jr. – Hank Williams Jr. Sings Hank Williams Sr. – As Featured In The Film ‘Your Cheatin’ Heart’ (1998)
Hank Williams Sr. & Hank Williams Jr. – Father & Son (1965)
Reageren
»Nog geen reacties.
RSS feed for comments on this post.
Plaats een reactie