Ooit was ik colporteur voor Boek & Plaat. Anderhalve dag. Ik bleek echter geen verkooptalent. Was Dry Goods & Groceries toen maar uitgekomen. Dan had ik makkelijk mijn targets kunnen halen. Want met deze titel van JW Roy haal je tegelijkertijd een boek en een cd in huis. Twee voor de prijs van een! Over het hoe het waarom lees je hier. Wat bij beluistering direct opvalt is het warme geluid van de plaat. Dit komt mede doordat die prachtige stem van Roy nogal vooraan in de mix is gezet. Verder is het toetsenspel van Roel Spanjers een warm bad waarin de overige muzikanten en dan met name gitarist Cok van Vuuren hun goddelijke gang mogen gaan. Het album kent 13 tracks plus 4 bonus(cover)tracks. En daar zit geen enkele zwakke broeder tussen. Heerlijke countrysoul in het met wijlen David Rodriguez geschreven Angel Bird, een rockende versie van Lungs (Townes van Zandt), de prachtige ballad Life’s A Fee met mooie ondersteunende zang van Tim Knol. Opvallend aan dat laatste nummer is verder dat het is geschreven met de voormalige wielrenner Peter Winnen. Prachtige plaat dus. Het 146 pagina’s tellende boek bevat 17 door Roy verzamelde verhalen over americana-gerelateerde onderwerpen. Daar zitten een paar hele mooie tussen, b.v. de sterk geschreven stukken van Leon Verdonschot over John Hiatt en Ryan Adams, het verhaal over de drijfveren van Hank III, een mooi verhaal over Dolly Parton van John Schoorl. Niet alles is echter even interessant. Het stuk van Geert Hendrickx over Guy Clark is een weinig samenhangende verzameling oudere schrijfsels en het stuk van Mart Smeets en Johan Derksen over platenzaken is wel erg oude-jongens-krentenbrood. Dat laat onverlet dat dit cd-boek van JW Roy een van de hoogtepunten van het Nederlandse americanajaar is. En dat is toch al zo’n goed jaar.
29/11/2015 Permalink
JW vannacht nog op Radio 2. Ik reed naar huis en heb normaal altijd een CD aan staan, maar heel af en toe check ik even of er nog iets interessants op de radio is. Nou vannacht dus wel. Het interview liep helaas al op zijn einde. Roy werd gevraagd welk nummer zijn leven veranderd heeft. Antwoord: “Ik heb het altijd al geweten” van Andre Hazes. Hij bewonderde hem enorm (ik ook) en leerde via zijn muziek vooral hoe belangrijk het is de eenvoud in de muziek te behouden. Ben ik het helemaal mee eens. Dit is ook weer een leuk album, al blijf ik het jammer vinden dat hij na Laagstraat 443 toch weer in het Engels is gaan zingen.
Trouwens, weet je wie deze week ook een prachtig boek met CD uitbracht? Broeder Dieleman. Zijn laatste worp is Uut de Bron. Hij wil met dat album de sfeer van het Zeeuwse landschap weergeven. Zeer indrukwekkend album. Na Oondert van Ries de Vuijst de 2e Zeeuwse prachtplaat van dit jaar.