Er is een foto van Hank Williams die met ontbloot bovenlijf wordt vrijgelaten uit de gevangenis van Alexander City, Alabama. Hij was in augustus 1952 achter de tralies gezet wegens openbare dronkenschap. Hank had op dat moment nog negentien weken te leven. Jon Langford gebruikte de foto voor een van zijn vele kunstwerken waarop countryartiesten staan afgebeeld. Op de betreffende creatie wordt de broodmagere Hank doorboord met pijlen. Luguber is het werk van de Britse folkpunker die de grote plas overtrok om in Chicago zich op cowpunk te storten wel vaker. The Death Of Country Music heet een van zijn bekendste uit mixed media opgetrokken werkstukken. Schedels met een cowboyhoed zijn favoriet bij Langford. Of anders voorziet hij de geportretteerden wel van een blinddoek.
Je zou er een verzameling van kunnen aanleggen, hoezen met artwork van Jon Langford. Allereerst van zijn eigen werk als uitvoerend artiest. Solo, met The Mekons, The Three Johns, Skull Orchard, Sally Timms, Waco Brothers en Pine Valley Cosmonauts. En daarnaast de hoezen voor vele collega’s op Bloodshot Records, alsmede diverse compilaties van dat label.
Voor Alone With His Guitar werd gekozen voor een illustratie waarop de King of Country Music met een vorsende blik omhoog kijkt. Langford baseerde zich op een in mei 1952 in Toronto genomen foto waarop Hank naast Art Celsie zit, een Canadese countryartiest. Op de tekening is hij vanzelfsprekend alleen. Niet getekend met een doodskop en zonder blinddoek. In eerste instantie meende ik dat Hank wat al te netjes aan het papier was toevertrouwd, want waar waren de groeven en fronsen in zijn gelaat? Totdat ik de foto zag met Celsie en dan blijkt Langford het heel naturel te hebben nagetekend.
Het album verscheen in 1985 op Mercury Records. Het was niet de zoveelste compilatie van bekend werk, maar een verzameling van tien liedjes in solo-uitvoeringen die bedoeld waren voor radiostations en acht demo’s, eveneens slechts Hank en zijn gitaar. De helft van het materiaal was overigens twee jaar eerder ook al verschenen op The Complete Hank Williams. Compleet is die tien cd’s omvattende box overigens ook niet.
Op de site van No Depression staat een uiterst cynische bespreking van Alone With His Guitar. Amusant leesvoer. Want je kunt inderdaad wel wat vinden van al die ‘nieuwe’ albums die maar blijven verschijnen van Hank Williams. De schrijver richt zijn pijlen op de platenbazen van MGM en Mercury, die maar blijven putten uit een nooit drooggevallen bron. De markt regeert en dus wordt Hank volgens de wetten van het kapitalisme helemaal uitgeknepen. Dus is het misschien maar goed dat hij er zelf geen weet meer van heeft.
Ook andere betrokkenen krijgen er in het stuk van langs. Biograaf Colin Escott bijvoorbeeld, die volgens de scribent, een naam ontbreekt op de site, zijn bijdrage onderhand wel tijdens zijn slaap kan inleveren. Langford moet het ook ontgelden, want waarom ontbreken de botten die doorgaans op zijn tekeningen uit lichamen steken en de pijlen die er vaak juist in vliegen? Het is duidelijk welke kritische noot hier wordt gekraakt: dergelijk artwork verkoopt misschien minder goed. Derhalve een knieval voor het kapitalisme. Niet leuk voor Langford, die zichzelf omschrijft als socialistische arbeidersklasse.
Van de vier albums met hoezen van Hank met gitaar is Alone With His Guitar wel degelijk het interessantst. Die platen uit de jaren 60 in nagebootst stereo voegen weinig toe. Kijk trouwens even goed naar die illustratie op First, Last & Always, dat is net als Honky-Tonkin’ van deel 3 van deze serie een bewerking van de foto op The Legend Of Hank Williams In Song And Story van deel 4. Hier niet in pak met stropdas, maar met een open shirt.
Dan nog even over die merkwaardige hoes van Wait For The Light To Shine… Hank zonder hoed, dat zien we niet zo vaak. En die linkerhand, die is wat ongelukkig getekend. Dat kleurenpalet dat glas in lood zou kunnen voorstellen, past meer bij een schijf van Frank Sinatra.
Hank Williams – First, Last & Always (1961)
Hank Williams – Alone With His Guitar (1995)
Hank Williams – The Spirit Of Hank Williams (1961)
Hank Williams – Wait For The Light To Shine… (1960)
Reageren
»Nog geen reacties.
RSS feed for comments on this post.
Plaats een reactie