Top 10 John Gjaltema
1. Jimbo Mathus – Jimmy The Kid
2. Israel Nash Gripka – New York Town
3. Jerry Leger – You Me And The Horse
4. Corin Raymond – There Willl Always Be A Small Time
5. Sean Rowe – Magic
6. Sam Baker – Cotton
7. Dan Baker – Outskirts Of Town
8. Jim Keaveny – Music Man
9. Tom Russell – Blood And Candle Smoke
10. Bart de Win – The Simple Life
Top 10 Wiebren Rijkeboer
1. Bill Callahan – I Wish We Were An Eagle
2. Dan Auerbach – Keep It Hid
3. Dawes – North Hills
4. Grizzly Bear – Veckatimest
5. Patrick Watson – Wooden Arms
6. Sumner Brothers – Sumner Brothers
7. Wilco – Wilco The Album
8. Richmond Fontaine – We Used To Think The Freeway Sounded Like A River
9. Okieson – Cupboard Full Of Things
10. Espers – III
Lees verder waarom we deze platen kozen.
1. Jimbo Mathus levert met Jimmy The Kid een ongekend rauwe alternatieve countryplaat af die zijn weerga nauwelijks kent. Een plaat vol ongepolijste soul en daarmee slechts te vergelijken met Texas Rock For Country Rollers van Sir Doug & The Texas Tornados, en dat is na Honky Tonk Masquerade van Joe Ely toevallig wel de op-een-na-mooiste plaat ooit gemaakt
1. Aanvankelijk claustrofobische troubadour laat steeds meer licht toe in zijn werk. Bill Callahan volgt op I Wish We Were An Eagle een natuurlijk pad in de uitvoering van zijn romantische, weemoedige liedjes, welke de grens van perfectie bereiken doordat de arrangementen zijn verrijkt met magische, bloedrood getinte strijkers. Hoewel nergens grotesk, is I Wish We Were An Eagle een barok lofi-meesterwerk,
2. Op New York Town laat Israel Nash Gripka heden en verleden samenkomen. Waarmee hij de toekomst van het genre altcountry veilig lijkt te stellen. Zo goed is hij wel. Voor wat betreft het heden: Gripka doet als songschrijver niet onder voor Ryan Adams. En wat betreft het verleden: de expressieve stem van de debutant lijkt soms erg op de machtige strot van John Fogerty.
2. Verrassend solodebuut van de helft van The Black Keys. Dampende mix van soul, blues, garagerock en country. Mooie liedjes afgewisseld met beschaafde gitaarrock in een ouderwetse productie, die gelijk de retrohoes, liefhebbers van sixties rock-‘n-roll zal aanspreken. Dan Auerbach overklast zijn eigen Black Keys royaal.
3. Me And The Horse van Jerry Leger maakt een verpletterende indruk. Het wekt de indruk alsof dit een nooit uitgebracht album is van T-Bone Burnett. De sfeer benadert vooral diens titelloze plaat uit 1985. Maar van deze suggestie kan helemaal geen sprake zijn. Kijk maar eens naar dat jonge koppie op het fraai uitgevoerde kartonnen klaphoesje.
3. Jonge gasten afkomstig uit de heuvels ten noorden van Laurel Canyon, die met een nagenoeg perfect Westcoast countryrockalbum debuteren. Zongebleekte melancholie met een ferme knipoog naar Neil Young, CS&N, Jackson Browne en The Eagles. Ouderwetse SoCal-countryrock in prachtig hedendaags jasje.
4. Alles aan There Will Always Be A Small Time van de Canadees Corin Raymond is eerlijk, positief en uitmuntend. De stem van Raymond is te situeren tussen Paul Siebel en John Prine. Bovenal blijft alles een organische indruk maken. Alsof het in de keuken opgenomen is. Een sfeer die je met weemoed terug doet verlangen aan de tijd van het kleine huis op de prairie. Werkelijk.
4. Prachtige plaat volgestouwd met gestapelde, feeërieke vocalen en sprookjesachtige, op engelenvleugels wegwiekende liedjes. Op fascinerende wijze scheert Grizzly Bear langs aanstekelijke pop en ademt met zijn reverb-gitaren, elektronische effecten, zweverige harmoniezang en akoestische schoonheid pure neo-psychedelica. Een groots album.
5. Pure magie vanaf de eerste tonen. Sean Rowe heeft een stem waarmee hij in de lente de bladeren van de takken zingt. Diep, donker. De bezoeken die Rowe in zijn songs op Magic brengt aan de donkere krochten van de ziel, lopen nergens uit op capitulatie. Rowe komt over als een sterke persoonlijkheid.
5. Betoverend en leunend op avantgarde-pop, symfonische rock en orkestraal aangeklede singer-songwritersliedjes, is dit Wooden Arms van Patrick Watson van een onweerstaanbare pracht. Mooie rollende Hammonds, stekelige gitaarmotiefjes en Watsons warme vibrato tillen de geweldige liedjes naar een nog hoger plan. Beeldend en filmisch; een meesterlijke soundtrack.
6. Vergeving is het thema van Cotton, na Mercy (2004) en Pretty World (2007) de derde briljante cd op rij van de Texaan Sam Baker. Het is een groots thema, dat snel tot moralisme zou kunnen leiden. Daarvan is echter geen sprake op Cotton, waarop Baker zoals we inmiddels van hem gewend zijn kleine vertellingen voor ons in petto heeft.
6. Tweede plaat van Canadese broers is een juweeltje van gothic folk, rustige reverb-gitaren, staande bas, simpele drums en fascinerende songs. Brian en Bob toveren een bloedspannend decor tevoorschijn, opgetrokken uit duistere teksten, Johnny Cash-zang en depressie-folk. The Sumner Brothers vertolken met ziel en zaligheid de ware altcountry.
7. Zet dit album maar naast de cd’s van Sam Baker. Outskirts Of Town is een geweldig debuut. Net als Sam schrijft de uit Boston afkomstige Dan, geen familie overigens, prachtige verhalende songs. Verhalen waarin de woorden maar blijven komen, voortgedreven door orgelspel. Een heerlijk zeurderige zangstijl en humor heeft hij ook.
7. Het overgrote deel van dit zevende Wilco-album alweer bestaat uit prachtige midtempo-rocksongs vol melancholica en is opgebouwd uit subtiele ritmes, piano, pedal steel, mellotron, moog en de elastieken George Harrison-slidegitaar. Een der beste rockbands van het huidige tijdsgewricht heeft opnieuw en voor de zoveelste keer een uitstekende cd afgeleverd.
8. Jim Keaveny verlaat North Dakota om anderhalf jaar liftend en als hobo op goederentreinen door Amerika te zwerven. Dat is al vaker een goede leerschool gebleken voor singer-songwriters. Music Man is zijn vierde cd. De met een fraaie hese stem zingende Keaveny moet het niet hebben van technische vaardigheden. Verre van magistraal, wel simpelweg magisch.
8. Willy Vlautin van Richmond Fontaine vertelt in een deadpan-stijl kleine verhaaltjes over sukkels, verliezers en degenen die onze roofdier-maatschappij niet aankunnen. Sober en terughoudend begeleid door zijn kompanen is het samengaan van de eenvoudige narratieve stijl en de heerlijke jengelende alt.country puur meeslepend en tranentrekkend. Fakkeldragers van de americana.
9. Op Blood And Candle Smoke werkt Tom Russell samen met Calexico en het resultaat is groots. De krachtige korte verhalen met veel oog voor detail worden door Joey Burns en John Convertino voorzien van precies de juiste sfeer. Geen woord ontsnapt aan de aandacht door de dwingende voordracht van die donkere stem.
9. Het americana-idioom strekt zich op Cupboard Full Of Things van Okieson uit tot zwartbonte koeien in een groen landschap, dijkjes in een rivierenland en ompolderd laagland. Dit sterke beeld dringt zich onontkoombaar op. De Gelderse zanger/gitarist Sebastian van Bijlevelt jaagt zijn droom na in elf ongehoord mooie songs.
10. The Simple Life van de Brabander Bart de Win is tot in alle finesses simpelweg af. De Win beperkt zich niet tot de bekende kaders. Dat heeft wellicht alles te maken met zijn achtergrond als jazzvocalist. Zelden slaagt een artiest er in om zo schijnbaar vanzelfsprekend de beheersing van de jazz te vertalen naar rootsy materiaal. The Simple Life ontstijgt alle genres.
10. Nu.folk van Espers schurkt op dit geweldige derde album dicht aan tegen de folkrock van Fairport Convention en de acidrock van Jefferson Airplane. Wat Espers III anders maakt dan de voorgangers is dat de composities sterker zijn en de groep de vaagheid voorbij lijkt. Prachtige, betoverende songs met mellotron en glasachtig, psychedelisch gitaarwerk.
31/12/2009 Permalink
Kijk, dit is nu het summum van egotripperij. Als ik nu ergens NIET in geïnteresseerd ben, is het in de mening van de recensenten van deze site. Hun commentaar lees ik zo ongeveer dagelijks, dus zij kunnen mij niet meer verrassen. Ik wil kennis nemen van de lijstjes van de ‘gewone’ americanaliefhebber in het land. Er zijn tenslotte nog heel veel prachtige cd’s verschenen die niet zijn besproken. Maar voor deze liefhebbers schijnt bij altcountry.nl geen platform te zijn.
Wat is de reden daarvan?
31/12/2009 Permalink
Och, och, het summum van egotripperij nog wel. Paul, geef gewoon zelf je top-10 en zeur verder niet. Misschien volgen andere lezers ook en dan heb je precies wat je wilt. Zelf doe ik het niet want ik heb er dit keer geen zin in (of is dat ook egotripperij, maar dan net onder het summum?)
31/12/2009 Permalink
Op mijn blog vindt je meteen twee lijstjes van liefhebbers van het genre. En er is echt niet veel overlapping met deze lijstes.
31/12/2009 Permalink
John – ik vind je een mooie eenduidige lijst presenteren. Alleen jouw nummer 1 is voor mij een grote onbekende – een leuke suggestie voor het komende jaar wat mij betreft! Bedankt voor jullie input van het afgelopen jaar, en de beste wensen voor 2010.
Paul, voor mijn egotripperij moet je zijn bij http://www.johnnysgarden.nl – staan nog wat lijstjes waarin je kan grasduinen van andere muziekliefhebbers.
31/12/2009 Permalink
Prima hoor die lijstjes, ik zat er juist op te wachten. Het geeft wat richting in het oerwoud van releases, en er zit altijd wel een juweeltje tussen, dus dank : )
31/12/2009 Permalink
Een goede recensent moet naar mijn idee juist een beetje een egotripper zijn, altijd op zoek naar parels die anders op de bodem blijven liggen. Niets erger dan al die lijstjes waarin steeds dezelfde namen opduiken, terwijl er vaak veel grotere talenten rondlopen waar bijna niemand van heeft gehoord.
Ga vooral door met jullie ‘egotripperij’!
31/12/2009 Permalink
Nou Paul, hier dan een lijst van een ‘gewone’ countryliefhebber. Neeee, geen Americana. Da’s een term die alleen maar wordt gebruikt door mensen die eigenlijk niet willen toegeven dat ze van country houden 😉
1. Eilen Jewell – Sea of Tears
2. Buddy & Julie Miller – Written In Chalk
3. Jim Lauderdale – Could We Get Any Closer?
4. Levon Helm – Electric Dirt
5. Willie Nelson & Asleep at the Wheel – Willie And The Wheel
6. Dave Rawlings Machine – A Friend of a Friend
7. Steve Earle – Townes
8. Mindy Smith – Stupid Love
9. Wayne Hancock – Viper of Melody
10. Steve Martin – The Crow
31/12/2009 Permalink
Marcel na lezing van jouw lijstje is mij duidelijk geworden dat ik toch echt een Americana liefhebber ben. Jouw lijst bevat inderdaad vooruitstrevende country!
01/01/2010 Permalink
Ja, het blijft natuurlijk een keuze, dus vallen er goede kandidaten af.
Eentje wil ik toch even noemen, een grandioos debuutalbum van:
THE EPSTEIN
hoort zegt het voort……….
http://www.myspace.com/theepstein
02/01/2010 Permalink
Hier is mijn persoonlijk 2009 lijstje:
Buddy & Julie Miller, Written in Chalk, New West/Sonic rendezvous
The Band of Heathens, One Foot In The Ether, Blue Rose/Sonic Rendezvous
Eilen Jewell, Sea of Tears, Me&My Americana/CRS
Blue Mother Tupelo, Heaven & Earth, Diggin’Music/Shut Eye
Rockin’Bonnie & The Rot Gut Shots, Coctail Jubalee, El Toro/Bertus
Dave Rawlings Machine, A Friend Of A Friend, Acony/Hemifran
Romi Mayes, Achin In Yer Bones, Me & My Americana/CRS
Steve earle, Townes, New West/Sonic Rendezvous
Israel Nash Gripka, New York Town, Self rel./CRS
Delbert McClinton, Aquired Taste, New West/Sonic Rendezvous
02/01/2010 Permalink
1. The Gourds – Haymaker!
2. Various Artists – Keep Your Soul: A Tribute To Dough Sahm
3. M.Ward – Hold Time
4. The Reverend Horton Heat – Laughin’ & Cryin’ With..
5. Buddy & Julie Miller – Written In Chalk
6. Anne Soldaat – In Another Life
7. Chuck Mead – Journeyman’s Wager
8. Carolyn Mark & NQ Arbuckle – Let’s Just Stay Here
9. Watermelon Slim – Escape From The Chicken Coop
10. Monsters Of Folk – Monsters Of Folk
ook te gek:
The Bottle Rockets – Lean Forward /NQ Arbuckle – XOK / Tom Waits – Glitter And Doom / Dave Alvin & The Guilty Women – Dave Alvin & The Guilty Women / Chuck Prophet – Let Freedom Ring / Slaid Cleaves – Everything You Love Will Be Taken Away / Otis Gibbs – Grandpa Walked A Picketline / Scott H. Biram – Something’s Wrong/Lost Forever / Geoff Muldaur And The Texas Sheiks – Texas Sheiks
02/01/2010 Permalink
Dawes dat is inderdaad een goed album.
02/01/2010 Permalink
Mijn top 5 (als ik het beperk tot Americana) van 2009 bestaat geheel uit cd’s waarover op deze website met geen letter is gerept.
In willekeurige volgorde:
1: Drivin n Crying: Whatever happened to the great American Bubble factory: Eerste plaat is jaren, maar helemaal terug. Explosieve mix van country, roots, hardrock en een vleugje punk.
2: Lucero: 1372 Overton Park: Lucero overtreft zichzelf (en dat is al niet makkelijlk) met een meesterlijke plaat: hun beste tot nu toe. Gruizig, hard en melancholiek
3: Terry Anderson OAK Team: National Champions: USA’s best kept secret. Pop en roots in een heerlijk mix, ergens tussen Stones, Faces, Edmunds en Berry.
4: Apple Bros: Extended Play: helaas doet de titel de cd geen recht, want het betreft een ep (5 nummers), maar die staan dan ook als een huis.
5: Bottle Rockets: Lean Forward: na een tweetal tegenvallende cd’s zijn de Bottle Rockets weer terug waar ze horen: de beste barband ter wereld, met Eric ‘Roscoe’ Ambel die de vinger aan de pols houdt.
Re-issue van 2009: Alles van de Del Lords. Meest onderschatte band van de 80’s, een must voor iedereen die vanrootsmuziek houdt
Beste cd van 2010: Halcyon Times van Jason & the Scorchers: er moet wel heel veel misgaan willen deze heren (Hodges en Ringenberg) het verpesten. De eerste nummers die online staan beloven al veel. De grondleggers van alt country (inderdaad country voor hen die het niet durven toegeven 🙂 ) blazen de rest gewoon weer weg.
Ik wens ieder een mooi, gezond en swingend 2010
02/01/2010 Permalink
Wat David schrijft is eigenlijk precies wat ik, misschien wat te fel, wilde zeggen. Er zijn veel cd’s waarover met geen woord is gerept. Dat geeft niks, maar juist wat de recensenten vinden, heb ik al uitgebreid gelezen. Dus ben ik benieuwd naar mij onbekende meningen. Ik had ook verwacht dat er een oproep zou worden gedaan om lijstjes op te sturen.
Overigens vind ik zijn nummers 2 (vooral deze), 3 en 5 heel goed, 1 valt mij wat tegen en 4 ken ik niet.
En de Del Lords zijn inderdaad briljant.
03/01/2010 Permalink
@Paul: Eens, Lucero is misschien wel de primus inter paris bij deze cd’s (vandaag weer eens beluisterd en wat een geniale cd is het toch). En de Apple Bros moet je dan zeker gaan luisteren (te downloaden via Itunes, maar je kunt hun cd’s ook op hun eigen site kopen: http://www.theapplebros.com )
Maar dat Drivin & Crying je tegenvalt, valt mij weer tegen 😉
Trouwens, als je geinteresseerd bent, op deze site kun je gartis dvd’s bestellen van Drivin & Crying concerten: http://king.dyndns.org/DVDs.html
03/01/2010 Permalink
Hier nog wat egotripperij. Doe er maar mee wat je wilt. Maakt me ook niet uit hoe je het noemt, americana, altcountry, rock, pop. Als het maar lekker klinkt.
1. De Staat – Wait for evolution
Torre Florim & Roos Rebergen – De speeldoos
2. Dan Auerbach – Keep it hid
3. Drive-By Truckers 2009:
Drive-By Truckers – Live at Austin, Tx
Drive-By Truckers – The fine print
Patterson Hood – Murdering Oscar (And other love songs)
Jason Isbell & The 400 Unit – Jason Isbell & The 400 Unit
Booker T – Potato hole
4. The Pretenders – Break up the concrete (er staat 2008 op, maar kwam mij pas in 2009 ter ore)
5. The Felice Brothers – Yonder is the clock
6. Eilen Jewell – Sea of tears
7. Mayer Hawthorne – A strange arrangement
8. The Tallest Man On Earth – Shallow grave
9. Kris Kristofferson – Closer to the bone
Kris Kristofferson – This old road (pas in 2009 beluisterd)
10. Candi Staton – Who’s hurting now?
11. Ace Songwriter/Producer Series. In 2009 verschenen:
Glitter and gold; Words and music by Barry Mann & Cynthia Weill
Honey & Wine; Another Gerry Goffin & Carole King song selection
Wild thing; The songs of Chip Taylor
A solitary man; The early songs of Neil Diamond
03/01/2010 Permalink
leuk al die lijstjes… maar ziet nu echt iedereen die prachtige plaat van jay linden ‘under the radar’ over het hoofd?…
03/01/2010 Permalink
Ik ben blij dat je dit aanhaalt, Peter, want inderdaad dat is de plaat van het afgelopen jaar – zonder enige twijfel.
06/01/2010 Permalink
Peter, bedankt voor de tip over Jay Linden. Het was mij ontgaan dat hij een nieuwe plaat had. Zijn vorige CD, Satchel, vind ik nog altijd een juweeltje. Ik heb net even op zijn myspace-pagina geluisterd naar twee songs van zijn nieuwe plaat. Klinkt weer geweldig. Verplichte aanschaf.
08/01/2010 Permalink
1. Richmond Fontaine – We Used To Think The Freeway Sounded Like A River
2. Brimstone Howl – Big Deal, What’s He Done Lately?
3. Israel Nash Gripka – New York Town
3. Sam Baker – Cotton
4. The Hex Dispensers – Winchester Mystery House
5. Bob Dylan – Together Through Life
6. Grant Davidson – Tired Limb For Ashes
7. Felice Brothers – Yonder Is The Clock
8. Son Volt – American Central Dust
9. James Mcmurtry – Live in Europe
10. Reigning Sound – Love & Curses
(ja, er zit ook garagepunk tussen, want dat vindt ik o.a. ook mooi :D)
En inderdaad David: HALCYON TIMES van JASON & THE SCORCHERS wordt inderdaad te gek. Ik hoop dat ze met de tour ook door Nederland komen. Ach, anders ga ik zo weer naar London om ze te zien!
02/02/2010 Permalink
Ik ga niet een heel lijstje opstellen, maar wil jullie wel een juweel van een cd toespelen van de (nog) onbekende
Allen Thompson uit Tennessee, deze plaat heet 26 years en is uit 2009. Zijn titelloze plaat uit 2007 is zo mogelijk nog mooier. Op cd baby staat een mooie omschrijving van zijn muziek: Laid-back country vermengd met de hard-rocking americana van The Band, met een vleugje Stax r&b.
Ik zou zeggen, check it out at cd-baby!