Met ‘It’s the fearless who love and the loveless who fear’ staat op de hoes van Treasure Of Love van The Flatlanders tamelijk prominent een quote die afkomstig is uit een liedje van een vorig album van de band die eigenlijk geen band is. Het is een tekstregel uit Borderless Love en dat is te vinden op Hills And Valleys. Dat album kwam uit in 2009, Treasure Of Love was de opvolger die verscheen in 2021. Voor deze gelegenheidsformatie geen uitzondering, zo’n lange pauze.
Hills And Valleys was een politiek geladen album waarop de Texanen Joe Ely, Butch Hancock en Jimmie Dale Gilmore het in liedjes als Homeland Refugee en Borderless Love opnamen voor de vluchtelingen die de grens van Amerika overstaken in de hoop daar betere leefomstandigheden te vinden. Dat nam niet iedereen hen in dank af. Zo werd Ely eens in een wurggreep genomen door iemand uit het publiek nadat hij Borderless Love had gespeeld. De bezoeker van het optreden was het niet eens was met de strofe ‘In a borderless love there’s no need for a wall’.
Op Treasure Of Love staan vooral covers. Hancock leverde drie nummers en Ely pende er één. Lichter van toon dan de songs van het vorige album. Blijkbaar wilden de drie toch een statement maken. Vandaar dus die quote op de hoes. Weliswaar was Donald Trump op de releasedatum niet langer de president van de Verenigde Staten, zijn ideeën werden nog wel omarmd door een aanzienlijk deel van de Amerikanen. Een tegengeluid was nog net zo nodig als altijd.
Het artwork is eigenlijk nogal teleurstellend. Zo’n vectorplaatje met de silhouetten van drie cowboys trek je zo uit het immense aanbod van Shutterstock. Reckless Kelly had hetzelfde gedaan voor Somewhere In Time. Vijf figuren die je te paard tegemoet treden. De band uit Oregon trok trouwens wel eens op met Joe Ely. Samen namen ze bijvoorbeeld het door Randy Newman geschreven Rider In The Rain op. Over een desperado: ‘Got a gun in my holster / Got a horse between my knees’.
Op Somewhere In Time staan allemaal liedjes die geschreven zijn door Pinto Bennett (1948-2021), een collega uit Idaho die van grote invloed was op de loopbaan van Reckless Kelly. Op sommige versies staat zijn naam ook tamelijk groot op de hoes, maar blijkbaar was dat toch enigszins verwarrend, want later verdween die weer.
Het silhouet van een cowboy. Erg origineel is zo’n cover met een vectorplaatje niet, maar het brengt je wel direct op het juiste pad. Zo’n album kan dan bijna niet anders dan country zijn. In het geval van een poster zou je zeker weten dat het om een western zou gaan. Dat dacht ook het gezelschap dat zich Federale noemt. Net als Reckless Kelly afkomstig uit Oregon. Ze maken instrumentale muziek voor denkbeeldige westerns. Denk aan Ennio Morricone. Maar dan toch iets meer richting rootsmuziek. Geluiden van een speeldoos, de wind, kerkklokken, een vertrekkende stoomtrein, schoten, gitaren, drums, een fluitende man, trompetten en nog veel meer. Die opsomming stond in 2009 op deze site in een recensie van een ander album van Federale. De hier getoonde hoes is van twee jaar eerder. De wind blaast je weer om de oren op Music From ‘La Rayar’.
Het zoeken naar vergelijkbare hoezen levert soms aardige vondsten op. Want wie had wel eens gehoord van Beelzebub Jones? Ik niet. Het gaat hier om de Brit Andrew McLatchie die het oeuvre van Morricone als leidraad neemt. Maar hij zingt ook op The Forsaken Territory. Meer dan verdienstelijk zelfs. Voor wie van een rauwe strot houdt tenminste. Alsof hij zelf net op tijd is losgesneden van de strop waar hij aan hing en vervolgens in zijn val nog een hap zand naar binnen heeft gewerkt. Iemand vergeleek hem met Brian Krumm van The Great Crusades en daar kan ik helemaal in mee gaan.
Tachtig minuten geweldige muziek. De cd-versie komt met een plattegrond van The Forsaken Territory en een boekwerk met een kort verhaal van de Britse auteur Richard Wall, gespecialiseerd in donkere poëzie.
Flatlanders – Treasure Of Love (2021)
Beelzebub Jones – The Forsaken Territory (2019)
Federale – Music From ‘La Rayar’ (2007)
Reckless Kelly – Somewhere In Time (2010)
Reageren
»Nog geen reacties.
RSS feed for comments on this post.
Plaats een reactie