Als je denkt dat de betekenis van Rick Nelson voor de popmuziek ophoudt bij de evergreen Hallo Mary Lou, dan heb je het mis (oké, er was in 1972 ook nog een hitje met Garden Party). Het aanvankelijke kindsterretje Ricky Nelson – met zijn hele familie hebben ze hoofdrollen in de comedyserie The Adventures Of Ozzy And Harriet – wordt later een popster, concurreert met Elvis en Ritchie Valens; een filmster, speelt een revolverheld naast John Wayne in Rio Bravo; en bevindt zich eind jaren zestig in het centrum van de Westcoast-countryrock: 9081 Santa Monica Boulevard. Oftewel: The Troubadour.
Rick – Ricky is inmiddels Rick geworden – Nelson heeft begin ’69 een band gevormd met zanger-bassist Randy Meisner, die Poco de rug toegekeerd heeft. Meisner haalt zijn bandleden uit zijn eerdere band The Poor erbij: gitarist Allen Kamp en drummer Pat Shananan. Wat ontbreekt als de band op 30 oktober 1969 en ook drie dagen daarna in The Troubadour gaat optreden, is een pedalsteel-speler. Op het nippertje weet Nelson de fameuze en al wat oudere Tom Brumley – van The Buckaroos van Buck Owens – te strikken. The Stone Canyon Band is compleet en meteen een succes, want van die optredens in The Troub wordt een plaat gemaakt: In Concert. Om het momentum te behouden, Nelson zit dan in de vanguard van de LA-countryrock, komt The Stone Canyon Band al in 1970 met het studiodebuut: Rick Sings Nelson – alle eigen composities. Jammer is wel dat Randy Meisner vanwege een meningsverschil met Nelson teruggegaan is naar zijn geboortegrond in Nebraska en op Rick Sings Nelson dus schittert door afwezigheid (op de volgende plaat Rudy The Fifth is hij er wel weer bij). Het laat onverlet dat Rick Sings Nelson een schitterende countryrockplaat is.
Opener We’ve Got A Long Way To Go hakt er met zijn drive, pedalsteel-gejank en harmoniezang gelijk in. California is een happy ode aan de Sunshine State met veel jubelende steel, en vervolgens wisselen Nelson en zijn Stone Canyon Band prachtige, weemoedige ballads, zoals Anytime en How Long af met meer uptempo-songs als Down Along The Bayou Country, Sweet Marie, het CCR-achtige Look At Mary (wat is dat toch met Mary?) en het rockende Mr. Dolphin. En er tussenin: het voortreffelijke The Reason Why. My Woman is dan een soort van feestelijke countryrock-afsluiter, waarop iedereen meedoet, zoals een klarinet, een sousafoon, een compleet koor; en zelfs Ricks hond (Mary?) vrolijk meeblaft. Ricks Sings Nelson is op zichzelf beschouwd al geweldig, maar de bijzonder fraaie opengewerkte klaphoes en de Rick Nelson-poster voegt daar nog een dimensie aan toe: al in 1970 een perfect LA-countryrock-album.
Zo is Rick Sings Nelson van hetzelfde niveau als de baanbrekende countryrockalbums van Michael Nesmith And The First National Band. Beide bands – en ook Poco – zijn de wegbereiders voor wat er dan nog komen gaat op een nog veel grotere schaal: The Eagles. De credits daarvoor moeten ook gaan naar Rick Nelson, die op oudejaarsdag 1985 jammerlijk overleed in een vliegtuigongeluk op weg naar een nieuwjaarsoptreden. Rick Nelson haalde 1986 niet en werd slechts 45 jaar oud.
Rick Sings Nelson. Decca, 1970.
We’ve Got A Long Way To Go | California | Anytime | Down Along The Bayou Country | Sweet Mary | Look At Mary | The Reason Why | Mr. Dolphin | How Long |My Woman
03/02/2024 Permalink
Helemaal terecht deze aandacht voor dit album van Rick Nelson. Luisterde juist vorige week nog naar Bright Lights & Country Music/Country Fever. Misschien nog niet helemaal countryrock maar toch wel heel dichtbij die muzieksoort en dat in 1967! Het onvolprezen Bear Family label heeft enkele schitterende boxsets samengesteld waarvan The Last Time Around ook prachtig is.
Ja en The Troubadour dat was “the place to be”. Wie zijn dan de wegbereiders van Eagles? Ik denk dat we dan ook de namen van Kenny Rogers en Linda Ronstadt moeten noemen. Staatgenoot en Texaan Kenny Rogers nam de eerste songs van Shiloh op de band van Don Henley. Kenny Rogers nam hem mee naar LA en Henley vond letterlijk onderdak bij Rogers. Producer van Rick Nelson, John Boylan, was voor Linda Ronstadt op zoek naar een nieuwe begeleidingsband. Linda was nog onderdeel van The Stone Ponys maar had in 1970 een hit met Different Drum van Michael Nesmith. The Troubadour was een plek waar veel beroemdheden maar ook aanstormend talent rondhing. Zo ook b.v. de jonge muzikanten Glenn Frey, J.D. Souther en Don Henley. Boylan en Ronstadt selecteerden de latere Eagles leden als begeleidingsband. Frey zat net als Henley al bij het Amos platenlabel. Meisner en Bernie Leadon waren ook lid van die begeleidingsband die in 1971 tourde. Het duurde maar enkele maanden voordat de heren hun eigen weg gingen en de band Eagles een feit werd.
05/02/2024 Permalink
een van de grootste rick nelson-fans was de texaanse singer-songwriter rich minus…de alleronbekendste,behalve dan zijn laredo rose,(texas tornadoes)..geen wikipedia pagina,wel op youtube en spotify,waar,behalve in mijn kast zijn vezameld werk te vinden is,zes ceedees,waarvan er een ’n compilatie…deze man moet uit de vergetelheid,zoals dat ooit lukte met blaze foley….
05/02/2024 Permalink
https://www.expressnews.com/militarycity/article/The-best-S-A-songwriter-and-Army-reserve-veteran-11003544.php
veel meer valt er over hem niet te vinden op het net