Tja, deze Side Track zou oorspronkelijk in het teken staan van, voor mij althans, een aantal ‘bewogen’ optredens van een recent én een redelijk ver verleden. Edoch, naar aanleiding van het verhaal (en de reacties daarop) ‘Niet te vergeten: Warren Zevon’ van zo’n week geleden, kan ik natuurlijk niet om Townes van Zandt heen. Townes zou 7 maart jongstleden 70 jaar zijn geworden, en dat mag inderdaad niet genegeerd worden. Geforceerd dan, dit verhaal? Neen! Geenszins zelfs, want natuurlijk heb ook ik zijn oeuvre vrijwel geheel in de ‘kast’ staan, dit inclusief twee fraaie tribute albums uit respectievelijk 2009 (Introducing Townes van Zandt via the Great Unknown) en 2010 (More Townes van Zandt by the Great Unknown) , beiden uitgebracht op het label met de toepasselijke naam ‘Forthesakeofthesong’. Veelal mooie vertolkingen van Van Zandt’s werk, met wat mij betreft als absolute uitschieter The Band of Annuals’ versie van For The Sake Of The Song.
Van Zandt, geboren als John Townes van Zandt in Fort Worth op 7 maart 1944, en overleden op 1 januari 1997 te Smyrna, Tennessee. Slechts 52 jaar ‘oud’ dus. De man kende een turbulent leven en liet veel na, en dan verwijs ik -dit zonder zijn nazaten tekort te doen- vooral naar een heel scala aan prachtsongs. If I Needed You (1972); Tecumseh Valley (1968); Pancho and Lefty (1972); Two Hands (1972); To Live Is To Fly (1972) en Waiting Around To Die (1968), zomaar een willekeurige greep uit de vele, indringende songs welke uit ’s mans pen vloeiden.
Om dan toch even bij het aanvankelijke idee, concerten die mij op één of andere manier zijn bijgebleven, terug te keren: er zijn uiteraard nog veel meer legendarische optredens die ik niet zag…. Maar goed, wel bijgebleven is het optreden van Green on Red ergens 2e helft jaren ’80 in L/V te Rotterdam, bijvoorbeeld. Met een indrukwekkende vertolking van Pills and Booze met Dan Stuart in de hoofdrol. Of het podiumdebuut -ook half jaren ‘80- in Nederland van de BoDeans, plaats van handeling de (oude) Melkweg. Of alle bijgewoonde optredens van Willy DeVille. Waren dat dan legendarische optredens in de letterlijke zin van het woord? Neen, dat zeker niet, maar op de één of andere manier wel optredens die nog immer gevoelens van weemoed & gelukzaligheid oproepen. Wat dan weer wèl echt legendarisch was, zeer legendarisch zelfs naar mijn mening, was het optreden van Jackson Browne & Band in Vredenburg, Utrecht; op zaterdag 18 juni 1994, als ik me goed herinner. Zelden een optreden gezien waar alles zo perfect klopte, dit tot aan de interactie tussen muzikanten onderling én tussen muzikanten en publiek aan toe. Fenomenaal! Het is dan ook zeer terecht dat Browne nu geëerd gaat worden met een in april te verschijnen tribute. Bonnie Raitt; Don Henley; Lyle Lovett; Karla Bonoff; Paul Thorn en vele anderen geven op Looking Into You (A Tribute to Jackson Browne) hun ‘draai’ aan zijn werk. Een grootheid, Jackson Browne.
Te vergelijken met de grootheid van Townes van Zandt? Dat niet direct, vergelijken is sowieso vaker beter niet dan wel aan te bevelen, zeker als het muziek betreft. Van Zandt verzorgde overigens een paar maanden voor zijn verscheiden in zekere zin ook een legendarisch optreden. Een optreden waarvoor mijn verworven kaartje door plotselinge prioriteiten op het werk onbenut is gebleven. In Rotown, november 1996, bleek Van Zandt, zo werd mij althans later verteld, gans onbekwaam om op een fatsoenlijke manier zijn performance tot een aanvaardbaar niveau te tillen. Naar zeggen was het dan ook vrij snel -een half uurtje, zo ‘vertelt’ de overlevering- finito. Oorzaak? Consumptief gedrag? Of om met Dan Stuart te ‘spreken’: Pills and Booze? Wie zal het zeggen, wie weet. Wat ik zeker weet is dat ik dit optreden toch maar wat graag had bijgewoond. De mooie documentaires Heartworn Highways (James Szalapski, 1981) én Margaret Brown’s Be Here To Love Me (2004) verzachtten de ‘pijn’ Townes nooit live te hebben zien optreden dan ook maar ten dele. Townes van Zandt, hij mag inderdaad niet vergeten worden….
11/03/2014 Permalink
Was ook niet bij het optreden van Townes in Rotown. Ken wel de verhalen van de overlevenden, dat hij van zijn kruk viel bijvoorbeeld.
Geniet van de reissues op vinyl, al had de Plaatboef van High, Low en In Between alleen de hoes en niet de plaat.
11/03/2014 Permalink
Mooi verhaal. Mijn dank is groot!!!
Ontzettend jammer dat hij zijn stem en uiteindelijk zijn leven zo door de alcohol en drugs heeft laten verknallen. Hierdoor en ook vanwege het feit dat hij bij leven nauwelijks bekend was bij de doorsnee luisteraar, heb ik hem nooit gezien. Toen ik zijn muziek leerde kennen was hij er al niet meer. Uit zijn laatste levensjaar bestaat overigens een opname die ik op CD heb en waarop hij nog prima overkwam. Live at McCabe’s heet het album. Alleen de uithalen gaan gruwelijk de mist in, maar hij is bij dat optreden opvallend goed gemutst.
11/03/2014 Permalink
Zag hem in 1991 in de Melkweg. Hier maakte de IKON destijds opnames. Deze DVD (38 nummers) is nog steeds te koop via
https://tvz-records.myshopify.com/
Het is het enige live concert van Townes dat ooit in zijn geheel is gefilmd. Bovendien is hij in topvorm.
11/03/2014 Permalink
Was er bij in Rotown, Townes was aardig ” in de olie” maar ik ben nog altijd blij hem een keer meegemaakt te hebben.
Naast mij stond toen de vermaarde rootsmuziekjounalist Jip Golsteijn!
Met wat googelen is zelfs de setlist ( 16 songs) en de tijdsduur ( 79 minuten) van het concert te vinden.
11/03/2014 Permalink
Dank voor deze aandacht voor Townes. Heb hem eind ’93 live mogen zien. Ook toen was zijn stem en zijn fingerpicking stijl niet meer zoals in zijn jonge jaren. Toch een optreden dat ik nooit had willen missen. Kippenvel. Hoe hij breekbaar, schuchter, zijn liedjes bracht. Zijn ogen gesloten van begin tot eind.
11/03/2014 Permalink
Bedankt voor het prachtige verhaal over de legend Townes van Zandt. Ik heb veel van mijn helden live gezien, maar nooit Townes. Ik heb hem te laat leren kennen. Sorry Townes. Gelukkig is er youtube.
Ik mag Towns graag draaien in de auto. Meestal alleen, mijn vrouw vindt ’t gezwijmel. Over smaak valt niet te twisten.
11/03/2014 Permalink
Ik heb Townes in de Boerderij in Zoetermeer gezien! Mooi cocert maar er werd wel veel doorheen gepraat. Ik heb ondertussen al heel wat bootlegs van hem.
11/03/2014 Permalink
In 1991 was ik ook in de Melkweg en een paar jaar later in Paradiso, met naast Townes ook Guy Clark, dierbare herinneringen: http://www.flickr.com/photos/351c/
12/03/2014 Permalink
Lekker boeiend om van een ieder te horen of en wanneer hij Townes heeft gezien.
Boring……de zin hiervan ontgaat me volledig.
12/03/2014 Permalink
Dan negeer je het toch gewoon? Ook al ken ik de personen achter de posts niet, ik ben altijd blij te horen dat er in het land liefde voor de muziek van Townes is. Hoe nietszeggend een post ook mag zijn. Een post over Townes heeft altijd zin.
13/03/2014 Permalink
Townes kwam geregeld in Nijmegen Wij woonden daar in de buurt. Op 30 november 1996 zou hij optreden in één van de twee alternatieve cultuurpodia in de stad: O42. Wij hadden kaartjes, maar ik kwam die dag doodmoe thuis van mijn werk (drukke periode), er stond zo ongeveer een windkracht 11 en het regende, hagelde en sneeuwde. Kortom: weer waar je je ergste vijand nog niet doorheen zou sturen. De kaartjes waren niet erg duur en Townes kwam toch vrij vaak in Nijmegen, dus wij hadden zoiets van: we slaan dit concert maar over en wachten op het volgende…..Zo ongeveer een maand later overleed hij. Ik heb niet vaak spijt van dingen die ik in mijn leven verknald heb of aan me voorbij heb laten gaan, maar dit is de uitzondering op de regel. Zo ontzettend zonde…..
20/03/2014 Permalink
Als het over drinken en Townes gaat: in de biografie To Live’s To Fly, geschreven door John Kruth, staat de ontstaansgeschiedenis van If I Needed You. Townes is op visite bij Guy en Suzanne Clark en alle drie worden ze erg dronken. En Townes heel, heel erg. Hij moet op een bed worden gelegd. De volgende ochtend maakt hij Guy en Suzanne wakker en zegt dat hij een nummer heeft geschreven, ’s nachts. Het tweetal geloofd hem niet omdat Van Zandt zo ontzettend dronken was. Townes pakt een gitaar (Hij zegt: De tekst heb ik opgeschreven, de muziek zit nog in mijn hoofd) en speelt If I needed you. Ongelooflijk.
Ik overweeg een tweede cd Townes Vertaald te maken (op de eerste staan16 vertaalde nummers) en daarop ‘Als ik je nodig had’, mijn vertaling dus, te zetten. Het blijven fantastische, zeer poetische teksten die de man geschreven heeft.
27/04/2014 Permalink
Weet iemand de datum of in ieder geval het jaar dat Townes optrad in de Boerderij in Zoetermeer