Op 20 oktober a.s. opent TivoliVredenburg de deuren voor een jubileum-editie van Ramblin’ Roots. Voor de vijfde keer komen americana- en rootsartiesten van heinde en verre naar de Utrechtse muziektempel. En ook u kunt daarbij zijn, gratis en voor niks. Je moet er wel wat voor doen. Namelijk de vraag beantwoorden die onderaan dit stuk staat. Dan win je mogelijk het duo vrijkaarten dat we mogen wegggeven!
Maar eerst even over Ramblin’ Roots en wat je daar allemaal kan zien. Er zijn twee artiesten die we wel zouden kunnen bestempelen als grand old men van de americana en rootsscene. Allereerst Alejandro Escovedo uit Texas. In de jaren 80 maakt hij deel uit van cowpunkband Rank and File en de hardere rootsband True Believers. Daarna gaat hij op het solopad. Aan het begin van deze eeuw krijgt hij ernstige gezondheidsproblemen, maar dit jaar kwam toch al weer zijn vijftiende album, The Crossing uit. Aardig weetje in de marge is trouwens dat Escovedo ook te horen is op het meesterwerk Strangers Almanac van Whiskeytown. Escovedo wordt bij zijn optreden in Utrecht begeleid door de Italiaanse band Don Antonio.
De andere oude (63 jaar) held is Steve Forbert. In de jaren 70 begon hij aan een lange solocarrière en algauw werd hij bestempeld als de nieuwe Dylan (wie niet?). In Nederland brak hij in 1981 door met de hit Schoolgirl. Hoewel hij in de jaren daarna nog een aantal fijne albums maakte, verdween uit halverwege de jaren 90 toch uit de ogen van het publiek. Om daar in 2016 weer in op te duiken met het album Flying At Night, dat hem zowaar ook weer naar Nederland bracht. Ook dit jaar bracht Forbert nieuw materiaal uit: The Magic Tree.
Wij kijken ook erg uit naar het optreden van Garrett T. Capps, uit San Antonio, Texas. De man stuurde ons dit jaar twee albums op en dat leidde tot deze gloeiende 5 ***** sterren recensie. Need we say more?
Over de Californiër David Luning waren we op deze pagina’s ook al enthousiast. Dat gold zowel voor zijn debuut Just Drop On By (2013) als voor Restless (2017). Nu eens kijken of hij dat live ook kan waarmaken.
En de dames? Die zijn er gelukkig ook. Om te beginnen de ook al Amerikaanse folksinger Pieta Brown. Brown zal op het podium bijgestaan worden door de ervaren Lucie Thorne. Benieuwd hoe die samen klinken. Een andere Brown die haar opwachting zal maken in TivoliVredenburg, is Chastity Brown, gezegend met een prachtige stem.
American Aquarium is een oude bekende, maar toch niet helemaal. De Amerikaanse band rondom zanger/componist BJ Barham werd namelijk helemaal vernieuwd. Het dit jaar uitgekomen Things Change (what’s in a name?) is het eerst album in deze nieuwe bezetting.
Een hele mooie vangst van Ramblin Roots is Jake Smith, die onder de naam The White Buffalo optreedt. Smith groeide op op een dieet van punk en country. Dat mondde uiteindelijk uit in een prachtige trits albums. Heel anders maar zeker even interessant is Rayland Baxter, wiens vader overigens nog pedal steel speelde op albums van o.a. Steve Earle, Bob Dylan en Ryan Adams. De man heeft het juiste americanabloed dus niet van een vreemde. Toch vaart Rayland een geheel eigen, enigszins poppy, koers.
Ramblin Roots ruimt ook plaats in voor roots uit de Lage Landen. Voor onze eigen grand old man Ad Vanderveen bij voorbeeld. De man maakt al vanaf 1983 – dat is al 35 jaar geleden – , al dan niet in groepsverband, platen. Het vorig jaar uitgekomen Denver Nevada schijnt al de 31ste te zijn. Hij heeft dus nogal een collectie liedjes om uit te putten.
Uit Nederland komt ook het stevige bluesrootscollectief T99. Hun tegenhanger uit België is het duo The Goon Mat & Lord Bernardo. Ook van bij onze zuiderburen komen de The Golden Glows, een man en twee vrouwen die zogenaamde songbooks als albums uitbrengen. Zo is daar A Prison Songbook, Folksongbook, Songbook from the 20’sen Songbook of the Blues.
Andere artiesten die ook optreden op Ramblin Roots zijn David Olney, Levi Parham & Chris Blevins, Noble Jacks (uit Engeland), Otis Gibbs, Grant Peeples en Rev Sekou.
Dj van dienst is trouwens Blue Flamingo, een muziekarcheoloog die zich gespecialiseerd heeft in 78-toerenplaatjes. Dat kan alleen maar gezellig worden.
Nabrander: Het ‘blokkenschema‘ is bekend (link). daaruit blijkt: Rev Sekou komt niet. Daar staat tegenover dat JW Roy & the Royal Family wel staat geprogrammeerd en Don Antonio ook een eigen set zal spelen.
Oh ja, die vraag: welke op Ramblin’ Roots optredende artiest hebben we in dit stuk niet genoemd? Stuur je antwoord naar dutchtwang@yahoo.com. Op 14 oktober krijgt de winnaar bericht.
15/10/2018 Permalink
De ontbrekende artiest in het stukje was Howe Gelb en dat had ook bijna iedereen goed. De prijsvraag werd nog enigszins moeilijker gemaakt doordat de organisatie in het blokkenschema ineens nog twee andere artiesten opvoerde, maar die zochten we niet (artikeltje daarop ook nog aangepast). De gelukkige winnaar heeft inmiddels een email-bericht gekregen